pondělí 10. dubna 2017

Stíny

Stíny…Doprovázejí nás skoro každý den. Jako děti jsme se jich bály anebo se snažily je chytit. Co jsou zač ony tajemné šedivé obrysy nás samých, které nás doprovázejí. Zahoďme prostou logiku o vědeckém vysvětlení stínů a zkusme se do tohoto tématu ponořit poněkud hlouběji. Zapojme svou fantazii. Nechme se unést do hlubin magického světa. Představme si vznášející se postavy a tajemné sexy muže schovávající se ve stínech.


„Říkáš: miluji déšť, když však prší, jdeš se schovat, abys nezmokl. Říkáš: miluji slunce, když však svítí, jdeš se schovat do stínu. Mám strach, že mi jednoho dne řekneš: miluji tě.“- John Lennon
Dříve lidé věřili, že stíny jsou duše člověka. Čím byl stín tmavší, tím byl člověk zkaženější. Proč ne? A taky proč se jich některé děti bojí? Děti jak známo vidí svět úplně jínýma očima než dospělí a také dokáží vycítit „nadpřirozeno“.  

Co nám stíny dál mohou odhalit? Věříte na duchy? Ve světě jistě existuje spoustu míst, kde lidé přísahali, že viděli divné mihotavé stíny přízraků. Jistě se vám něco podobného také stalo. Vaše fantazie pracovala na plno a vy jste viděli dokonce i stíny se hýbat a šeptat. Nemusíte se ale bát. Máte jen velkou představivost.

Velký význam stínu dáváme všichni. Jak jinak by fungovali sluneční hodiny? A jistě jste všichni slyšeli frázi – „Žiješ v něčím stínu“. Což rozhodně není příjemné slyšet.
Také velice dobře slouží v horkých letních dnech, kde v něm hledáme chladivou úlevu od pálivého sluníčka. Naopak nejvíce nám chybí v zimě. Kdy napjatě očekáváme jeho příchod, který neodmyslitelně doprovází sluneční paprsky.

Jaký je tedy závěr? Stín je bezpochyby vyjádřením spíše negativních a záporných událostí pocitů a myšlenek. Přesto stín je i užitečný a často velice šikovný pomocník. Je třeba stín přijmou, a v jeho náruči vzkvétat a růst až budete vytvářet tak velký stín že zastíníte všechny, kdo vás dříve v tom svém stínu skrývali a dusili.



„Nikdy neměj strach ze stínů. Prostě znamenají, že někde nablízku svítí světlo.“ - Ruth Rendellová

0 komentářů:

Okomentovat